Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012

Θάνος Τζήμερος: Απόψεις και ιδέες από το…1800! (και ακόμη παλιότερα).

Να λοιπόν που ο «ανανεωτής» - πολίτης και όχι πολιτικός (όπως θέλει να περνιέται) Θάνος Τζήμερος, τώρα που οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και ΗΠΑ και το ντόπιο κεφάλαιο ψάχνουν για νέους πολιτικούς χαμάληδες, έσπευσε να δηλώσει το «παρόν» ξεδιπλώνοντας τις… «ανανεωτικές» και «ρηξικέλευθες» ιδέες και απόψεις του για όλα τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τον έρμο αυτό τόπο.
Τόσο με την επιστολή του προς τη Μέρκελ που βγήκε στη φόρα λίαν προσφάτως, όσο και με δηλώσεις του στα ραδιόφωνα, ο πολιτικός συνέταιρος του Στέφανου Μάνου (αυτού του άσπιλου και αμόλυντου, φρέσκου και ατσαλάκωτου αστέρα της πολιτικής) έδωσε τη δική του εκδοχή της «ανανέωσης».

Από το χλευασμό προς κάθε έννοια διεκδίκησης, απεργίας και αγώνα (που όλοι κατά τη γνώμη του είναι παράνομοι) μέχρι τη μετατροπή των μεταναστών σε σύγχρονους δούλους (όχι ότι δεν αντιμετωπίζονται ήδη έτσι), καθώς  πρόσφατα διατύπωσε την άποψη ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως φθηνά εργατικά χέρια σε επιχειρήσεις που πρέπει να ανταγωνιστούν αντίστοιχες στη Βουλγαρία, όπου το μισθολογικό κόστος είναι πολύ χαμηλό. Ή από την εκτεταμένη αναφορά του σε φαινόμενα διαφθοράς στη λειτουργία του κράτους μέχρι «σύγχρονες» και «ανοιχτόμυαλες» αντιλήψεις, ότι η διαβίωση για τους μετανάστες στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε όταν τηλεφωνούν στα χωριά τους να μην λένε ότι η ζωή στη χώρα μας είναι αρκετά καλύτερη από ό,τι στις πατρίδες τους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέπονται άλλοι μετανάστες από το να σκέφτονται την Ελλάδα ως πιθανό προορισμό τους.
Ας έχει λοιπόν υπόψη του ο χερ Τζήμερος, αυτός ο αριβίστας νεογιάπης από τα νέα μνημονιακά καλούπια made in Troika, ότι αυτές οι «φρέσκιες» απόψεις εφαρμόζονταν στην πράξη δυο – τρεις αιώνες πριν από τους κεφαλαιοκράτες στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης που τόσο πολύ θαυμάζει. Τότε που η αστική τάξη, προσπαθώντας να  εδραιώσει την εξουσία της στην αναδυόμενη καπιταλιστική κοινωνία, ξερίζωνε με τη βία τα εκατομμύρια των αγροτών της υπαίθρου από τις εστίες τους αρπάζοντάς τους τις περιουσίες με τη βία και τη νομοθεσία της, για να τα μετατρέψει στις στρατιές των προλετάριων που θα έμπαιναν υπό την κυριαρχία της. Και λίγο αργότερα, πριν ακόμα η εργατική τάξη αρχίσει να κάνει τα πρώτα βήματα αφύπνισής της, όταν πάλι οι «ευφυείς, δημιουργικοί, εργατικοί και ηθικοί» ομογάλακτοί του καπιταλιστές του 19ου αιώνα έβαζαν μικρά παιδιά 12 ετών να δουλεύουν στα εργοστάσια και τα ορυχεία για 12, 14 και 14 ώρες (κάτι σαν τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που προτείνει η «εξοχότητά» της η φράου Μέρκελ και τις αντίστοιχες επιχειρηματικές ζώνες σε ανταγωνισμό με τους μισθούς Βουλγαρίας που οραματίζεται ο ίδιος ο χερ Τζήμερος). Αλλά και λίγο πιο μετά, όταν οι «εξοχότητές τους» οι ιμπεριαλιστές εφορμούσαν σε νέες αγορές και μοίραζαν τον κόσμο, δολοφονώντας εκατομμύρια λαών, αρπάζοντάς τους όλο τον πλούτο και τις πηγές τους και καταδικάζοντάς τους στην καθυστέρηση και την εξάρτηση. Και όταν οι «ευφυείς, δημιουργικοί, εργατικοί και ηθικοί» επιχειρηματίες χωρών σαν την Ελλάδα, δήλωναν έτοιμοι να ξεπουλήσουν τα πάντα στους αφέντες τους ιμπεριαλιστές αρκεί να τους εξασφάλιζαν την προμήθειά τους και τη δυνατότητα να φτιάξουν και αυτοί το δικό τους κράτος για να κυριαρχούν στον εχθρό λαό.
Ναι, είναι δικό τους αυτό το κράτος που υποτίθεται ότι κατακεραυνώνει ο χερ Τζήμερος. Είναι δημιούργημα του εξαρτημένου καπιταλισμού και είναι συνυφασμένο με την ίδια την ύπαρξη του καπιταλισμού στη χώρα μας. Ούτε εξυγιαίνεται ούτε διορθώνεται. Ακόμα και με βάση τους κανόνες του παιχνιδιού ανάμεσα στους καπιταλιστές (γιατί γι’ αυτούς κόπτεται ο χερ Τζήμερος και όχι για τον … «τεμπέλη» λαό), είναι αδύνατο να ορθολογικοποιηθεί («είναι πολλά τα λεφτά Άρη…για να παίξουμε τίμια μεταξύ μας χωρίς να … κλέβουμε»).
Είναι όντως πολύ…φρέσκιες οι ιδέες και οι απόψεις του. Θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως και … μεσαιωνικές αν δεν κινδυνεύαμε να μας κατατάξει ο χερ Τζήμερος στην κατηγορία των «ομιλούντων σκελετών του Σταλινικού Μουσείου». Ενός μουσείου που, προς μεγάλη ανησυχία του χερ Τζήμερου, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, έχει ανοίξει ξανά τις πύλες του για το κοινό και παρουσιάζει τα πρώτα εκπληκτικά δείγματα μιας νέας φουτουριστικής συλλογής. Μιας συλλογής που έρχεται από το μέλλον με έργα απεργιών, αγώνων, κοινωνικών εκρήξεων και επαναστάσεων και η οποία θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν επιθυμεί ο χερ Τζήμερος να πάρει μια γεύση από το τι θα πει πραγματική πρόοδος και ανανέωση, ας έρθει να την επισκεφτεί….

Ο σεισμολόγος