Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Συνέντευξη στην Κέρκυρα

Συνέντευξη του Μιχάλη Τσιριγώτη της Εκλογικής Συνεργασίας ΚΚΕ(μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ) στο Corfuportal.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ 1:
Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 6ης Μαΐου . Είναι γεγονός ότι είναι οι ποιό κρίσιμες και επικίνδυνες εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και μετά την κλονιστεί. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία έτσι ώστε να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της χώρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Οι εκλογές αυτές δεν είναι κρίσιμες, ούτε επικίνδυνες! Μάλιστα, ξεκάθαρα ξέρουμε την πολιτική της κυβέρνησης, πριν αυτή εκλεγεί και αυτή είναι η συνέχιση της επίθεσης στους εργαζόμενους, η μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία. Είτε υπάρξει αυτοδυναμία είτε όχι, η χώρα ποτέ δεν υπήρξε ακυβέρνητη. Το ζήτημα της επίθεσης όμως δεν θα λυθεί κοινοβουλευτικά, αλλά στο δρόμο του αγώνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2:
Αυτή τη στιγμή η χώρα μας περνά μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Βάση στατιστικών στοιχείων μιλάμε για 1.200.000 ανέργων συνανθρώπων, μας αριθμός επικίνδυνα ανησυχητικός για τα ελληνικά νοικοκυριά, και αναμένεται να υπάρξει και νέο κύμα απολύσεων καθώς και κλείσιμο επιχειρήσεων .Δηλαδή έχουμε επιστρέψει στις δεκαετίες του '50 & '60. Πως θεωρείται ότι θα ξεφύγουμε από αυτήν την πρωτοφανή κρίση, έχετε εσείς κάποιες προτάσεις από την παράταξη την οποία εκπροσωπείτε , προκειμένου να σας εμπιστευθεί με την ψήφο του ο Κερκυραίος πολίτης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Πράγματι, η ανεργία θα αυξηθεί και η πολιτική που ακολουθείται και θα συνεχίσει να ακολουθείται και μετά τις εκλογές είναι αυτή της εξαθλίωσης ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Εμείς δεν κάνουμε διαχειριστικές προτάσεις γιατί πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του και να παλέψει για δικαιώματα – δουλειά – παιδεία - ελευθερίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3:
Θεωρείτε ότι ο χρόνος που καθορίστηκε για την διεξαγωγή των εκλογών είναι επαρκείς τόσο για τους υποψηφίους των Κομμάτων όσο και για τους πολίτες, προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την επιλογή τους στην ψήφο εμπιστοσύνης ; Ας μην ξεχνάμε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων βρίσκετε σε μεγάλο δίλλημα για το τι θα επιλέξει μέχρι την τελευταία στιγμή.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Για τα μικρά κόμματα ο χρόνος δεν είναι επαρκής, ιδιαίτερα όταν οι απόψεις τους δεν φτάνουν στο σύνολο του κόσμου, λόγω και του ελάχιστου χρόνου και χώρου που δίνεται από τα ΜΜΕ. Τα μεγάλα κόμματα συμφέρει αυτό επειδή μόνο να χάσουν έχουν από το άνοιγμα της συζήτησης για τα θέματα που μας απασχολούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4:
Η Κέρκυρα εδώ και 35 και πλέον χρόνια έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον τομέα του τουρισμού και γνώρισε χρυσές εποχές. Όμως οι χρυσές εποχές έχουν ήδη τελειώσει και το νησί περνά μεγάλη κρίση στον συγκεκριμένο τομέα που έχει αρχίσει να καταρρέει. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να επανακάμψει το τουριστικό προϊόν; Έχετε εσείς δικές σας προτάσεις σαν υποψήφιος του κόμματος το οποίο εκπροσωπείτε, καθώς είναι αναγκαία η επανάκαμψη σε αυτόν τον τομέα γιατί η Κέρκυρα κακά τα ψέματα ζει από τον τουρισμό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Τα παιδιά αυτού του νησιού μεγάλωσαν, σπούδασαν με το λάδι και την ελιά. Μετά ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και συστηματικά κατέστρεψε σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα και στην Κέρκυρα. Ενώ είχαμε γεωργία, κτηνοτροφία και εργοστάσια, μας ήθελαν να είμαστε τα γκαρσόνια της Ευρώπης και το κατάφεραν. Τώρα από αυτή την κατάσταση επωφελούνται τα μεγάλα πρακτορεία που ελέγχουν τον τουρισμό. Και η κατάσταση θα χειροτερέψει, τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του τουρισμού θα απαιτούν ολοένα και πιο φτηνές τιμές από τους ντόπιους, οι ξενοδόχοι θα πιέζουν ολοένα και περισσότερο τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Η μόνη διέξοδος είναι η πάλη του λαού να γίνει αφέντης στον τόπο του, η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην απώλεια των δικαιωμάτων τους, η πάλη των ανέργων για δουλειά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5:
Τι βλέπετε να γίνει με το παράνομο εμπόριο που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, στην Κέρκυρα. Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ώστε να εξαλειφτεί αυτό το φαινόμενο, που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους επαγγελματίες - επιχειρηματίες . Πιστεύετε ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ποια μέτρα θα πρέπει να πάρει ο Δήμος Κερκυραίων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το παραεμπόριο πάντα υπήρχε, μάλλον τώρα που φτωχύναμε μας ενοχλεί περισσότερο. Είναι κομμάτι της οικονομίας και κομμάτι του συστήματος, όπως και η διαφθορά. Δεν πρόκειται να σταματήσει γιατί είναι σύμφυτο με την υπόλοιπη δραστηριότητα της «ελεύθερης οικονομίας».

ΕΡΩΤΗΣΗ 6:
Μετά την 6η του Μαΐου και εφόσον οι πολίτες της Κέρκυρας σας έχουν εμπιστευθεί με την ψήφο τους και εκπροσωπήσετε το Κόμμα σας στην βουλή , τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Κερκυραίους και τι θα πρέπει να ελπίζουν από εσάς ότι θα κάνετε για τον τόπο μας και τα προβλήματα του την Κέρκυρα; Για αυτό «το περιβόλι των θεών» όπως την ονόμασε ένας άγγλος επιστήμονας ερευνητής φυσιοδίφης όταν σε μια πρόσφατη συνέντευξη που μου παραχώρησε σε τοπική εφημερίδα τον ρώτησα τη σημαίνει για αυτόν η Κέρκυρα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Εμείς δεν έχουμε εκλογικές αυταπάτες, δίνουμε την πολιτική μάχη των εκλογών, όπως και κάθε άλλη μικρή ή μεγάλη μάχη του λαού μας. Καλούμε το λαό της Κέρκυρας να μας στηρίξει για να στηρίξει τις δυνάμεις της αντίστασης και του αγώνα, για να ανοίξει ο δρόμος του λαού, για μαυρίσει όσους του μαυρίζουν τη ζωή. Και μετά τις 6 Μάη θα είμαστε μαζί με το λαό, κομμάτι του λαού, στους αγώνες του ενάντια στα Μνημόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7:
Για τον Ιούνιο έχουν ήδη παρθεί και άλλα επώδυνα μέτρα που θα πλήξουν αναμφισβήτητα τους Έλληνες φορολογούμενους, πιστεύετε ότι ο λαός θα καθίσει αυτή τη φορά με σταυρωμένα χέρια και δεν θα εξεγερθεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ο λαός έχει δώσει ήδη δείγματα αγώνα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται, να παλεύει και να διεκδικεί. Αυτό που πρέπει να γίνει και εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις είναι η ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8:
Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας Κυβέρνησης την επομένη των εκλογών βλέπετε να υπάρξει συνεργασία των δυο μεγάλων κομμάτων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δεν είναι αυτό το δίλημμα των εκλογών, αυτοδυναμία ή όχι. Το ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι οι εκλογές δεν θα του λύσουν τα προβλήματα και να βγει στο δρόμο και να αντισταθεί στη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9:
Οι εκλογές στη Γαλλία, με νικητή τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, θα επηρεάσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Αν κρίνουμε από την πολιτική που εφάρμοσε ο Σαρκοζί, ο οποίος είναι και μισός Έλληνας...
Η Γαλλία είναι κυρίαρχη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επεκτατικές βλέψεις και οι πολιτικοί της Γαλλίας θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα ... της Γαλλίας, ή ακριβέστερα της αστικής της τάξης. Η Ελλάδα και ο λαός μας δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την 'ευσπλαχνία' των μεγάλων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10:
Το θέμα των λαθρομεταναστών στη χώρα μας και στην Κέρκυρα είναι επίσης ένα φλέγον ζήτημα που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Σε καθημερινή βάση οι πολίτες της Κέρκυρας έρχονται αντιμέτωποι με διαρρήκτες κακοποιούς είτε στον χώρο της κατοικίας τους είτε στον επαγγελματικό τους χώρο. Δεν θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να υπάρξει εξαλείψει του φαινομένου. Τι προτείνετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Οι μετανάστες δεν είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός μας, το κυριότερο πρόβλημα είναι η πολιτικής της πείνας και της εξαθλίωσης, αλλά χρησιμοποιείται το ζήτημα αυτό από δεξιά και φασιστικά στοιχεία για να μεταφέρουν αλλού το βάρος της δημόσιας συζήτησης. Με τους μετανάστες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, ο κόσμος χωρίζεται σε πλούσιους και φτωχούς, όχι σε άσπρους-μαύρους. Αν η Ελλάδα σήμερα έχει πολλούς μετανάστες, αυτός που ευθύνεται είναι από τη μια οι ιμπεριαλιστές που καταστρέψανε χώρες για τα κέρδη τους και από την άλλη οι πολιτικοί των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υπέγραψαν τη συνθήκη του Δουβλίνου που κάνει τη χώρα μας χωματερή ανθρώπων.