Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

ΣΑΜΟΣ: ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ

Με παρεμβάσεις σε Βαθύ-Καρλόβασι και περιοδείες σε χωριά της Σάμου, εντείνονται οι δραστηριότητες της εκλογικής συνεργασίας ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ, η πολιτική μάχη για την υπεράσπιση της κατεύθυνσης του μαζικού αγώνα για την ανατροπή των Μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών μέτρων, κόντρα στους συστημικούς και εκλογικούς εκβιασμούς και τις αυταπάτες που αναπτύσσονται στο κεντρικό αλλά και στο τοπικό σκηνικό.

Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται πολιτικές συζητήσεις:
Την Κυριακή 10/6, στην πλατεία του Παγώνδα, στις 8μμ
Τη Δευτέρα 11/6, στο χώρο του Κήπου στο Βαθύ στις 8μμ
Την Τετάρτη 13/6, στο Μαραθόκαμπο (καφενείο Γρυδάκη) στις 8.30μμ

 Τα ερωτήματα της 18ης του Ιούνη
Ο προεκλογικός κουρνιαχτός των απειλών και των υποσχέσεων, δεν μπορεί να σκεπάσει αυτό που είναι μπροστά μας από τις 18 Ιούνη. Ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των προγραμμάτων της ΝΔ ( που θέλει να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση στο λαό) και του ΣΥΡΙΖΑ ( που συνθηματολογικά «αφήνει πίσω» το Μνημόνιο, αλλά κρατάει άθικτα όλα τα βασικά μέτρα του) είναι πολύ φανερό τι είναι αυτό που «μένει» να αντιμετωπίσουμε από την επομένη των εκλογών.

 Μένουν οι μισθοί εξαθλίωσης και οι συντάξεις πείνας στο Δημόσιο. Μένει η ανεργία και οι εκβιασμοί των εργοδοτών να θερίζουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ακυρώνοντας στην πράξη ακόμα και τις υποσχέσεις για μισθούς των 750 ευρώ. Μένει το χαροπάλεμα των αγροτών, που το εισόδημα τους είναι μικρότερο από το κόστος της παραγωγής, ενώ ιδιαίτερα οι αμπελουργοί που αντιμετωπίζουν τις μεθοδεύσεις κατάργησης της ΕΟΣΣ οδηγούνται στην καταστροφή. Μένουν –και αυξάνονται γρήγορα από τη νέα μεγάλη μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της γενικευμένης φτώχειας σε Ελλάδα και Ευρώπη- τα δεκάδες κλειστά μικρομάγαζα. Μένει και προχωράει η κατάρρευση των Νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας, του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, των αγροτικών ιατρείων στα χωριά, γιατί όπως μας «εξηγούν» δεξιοί και «αριστεροί» επίδοξοι κυβερνήτες…. τα «ταμεία είναι άδεια». Για τον ίδιο λόγο μένει και θεριεύει η κατάργηση της περίθαλψης που έφτασε ήδη στην κατάσταση να είναι κομμένα  τα φάρμακα για όλο το λαό. Μένει και φουντώνει η φοροκαταιγίδα των χαρατσιών-που μένουν απείραχτα- του αυξημένου ΦΠΑ, των ειδικών φόρων στα καύσιμα που θα αφήσουν χωρίς θέρμανση τη μεγάλη πλειοψηφία, των άμεσων φόρων που χρεώνουν ακόμα και τους ανέργους. Μένουν –και χειροτερεύουν από Σεπτέμβρη- τα σχολεία χωρίς βιβλία, χωρίς θέρμανση, χωρίς λεωφορεία, καθώς ο Δήμος καταρρέει, πάλι γιατί κάποιοι αποφάσισαν πως «είναι άδεια» τα ταμεία. Μένει –και θα γίνει απελπιστική από το φθινόπωρο- η απομόνωση του νησιού με καράβια 40 χρόνων, με ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια πανάκριβα για το λαό…
Αυτά είναι τα βασικά και δεδομένα στοιχεία της κατάστασης που είναι μπροστά μας, χωρίς να λογαριάσουμε την έξαρση της κρίσης (Ισπανία) και τη νέα ένταση των ανταγωνισμών των μεγάλων δυναστών, που πάλι στους λαούς και στο λαό μας θα επιχειρήσουν να τους ξεσπάσουν, με ακόμα πιο μεγάλη βαρβαρότητα, ακόμα και με πιο άμεσα καταστροφικούς για τη ζωή μας τρόπους.

Τι θα κάνουμε λοιπόν στη Σάμο από τις 18 Ιούνη και μετά;
Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να επικρατήσει στη σκέψη του κόσμου του μόχθου και να μπουν στην άκρη οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία, η κούφια και επικίνδυνη «αναπτυξιολογία», τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Να μπουν στην άκρη όλα όσα χρησιμοποιεί το σύστημα και οι τοπικοί παράγοντες του, για να χάσουμε το μπούσουλα, να ξεχάσουμε ποια είναι η ζωή μας, να παραιτηθούμε από τη ζωή μας. Αλλά σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουν συγκεκριμένα και όλοι όσοι θέλουν να μιλούν από τη σκοπιά των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.
Τι θα κάνει το δυναμικό που  εμφανίστηκε στην προεκλογική περίοδο για να προτείνει και να υπερασπίσει στον κόσμο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις 18 Ιούνη; Θα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις υποταγής στην πολιτική του μνημονίου που θα επιχειρεί  μια κυβέρνηση «με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ», αν αυτή εκλεγεί; Αν δεν εκλεγεί αυτή η κυβέρνηση, τι θα κάνει αυτό το δυναμικό; Θα γυρίσει πίσω περιμένοντας τις επόμενες εκλογές για να επανεμφανιστεί με μια νέα κυβερνητική πρόταση;
Τι θα κάνουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ μετά τις 18 Ιούνη με ή χωρίς δικό τους βουλευτή στη Σάμο; Θα συνεχίσουν στη γραμμή διαχωρισμού των σωματείων σε «δικά τους» και «ξένα», την  άρνηση και το σαμποτάρισμα της κοινής δράσης όπως έκαναν και πριν τις εκλογές; Θα συνεχίσουν την πρακτική των κομματικών «αγώνων» και των κομματικών «λαϊκών επιτροπών» που εκφράζουν ανεμπιστοσύνη στον κόσμο και τη θέση τους ότι οι «αγώνες είναι μάταιοι» και «δεν μπορούν να νικήσουν»;
Οι δυνάμεις που στηρίζουν την εκλογική συνεργασία του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ, θα συνεχίσουν και μετά τις 18 Ιούνη στη γραμμή που πάλευαν και πριν τις εκλογές. Τη γραμμή της Αντίστασης για την ανατροπή των Μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων. Με την ενίσχυση της αγωνιστικής γραμμής στα σωματεία, το συντονισμό τους, την κοινή πάλη τους. Με λαϊκές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής στην ταξική πάλη και όχι κομπάρσος κυβερνητικών «λύσεων». Με ενωτική πάλη και κοινή δράση στο κίνημα ενάντια στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες, για να ενωθούν οι «από κάτω» στο στόχο της ανατροπής της βαρβαρότητας.
Με αυτή τη γραμμή και αυτή τη λογική, μπορούν οι αγώνες να αποσπάσουν νίκες, να πάρει ώθηση για να μπει αποφασιστικά ο λαός στο δρόμο της αναμέτρησης. Να συγκροτηθεί και να δυναμώσει μέσα στην πάλη το εργατικό-λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα.  Για να σπάσουν τα δεσμά της εξάρτησης από ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΔΝΤ. Και να νικήσουν και να δικαιωθούν οι λαϊκές ελπίδες με την επαναστατική ανατροπή του συστήματος της εξάρτησης, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.
Αυτή τη γραμμή και αυτή την κατεύθυνση  προβάλλουμε και καλούμε να στηρίξει με την ψήφο του ο κόσμος του μόχθου στη Σάμο,  με τη συμμετοχή μας στις εκλογές της 17ης Ιούνη. Η ενίσχυση αυτής της κατεύθυνσης είναι η πιο αναγκαία απάντηση που έχουν να δώσουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι στα ερωτήματα της 18ης του Ιούνη.